2021-02-19 13:21:42• hírek • Közlemény

Modernizálják a szatmárnémeti szennyvíztisztító telepet

A teljes megyét átfogó projekt keretében a kakszentmártoni vízüzem korszerű áramellátása is megoldódik.

A Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 (POIM) keretében az Apaserv vízszolgáltató nagyszabású, egész megyét átfogó projektbe kezdett, mely megyénk víz- és csatornahálózatának fejlesztését, modernizációját célozza meg vidéken és a városokban egyaránt. A projekten belüli szerződések közül kettő a megyeszékhely víz- és csatornahálózati rendszerének korszerűsítését foglalja magába. Leitner János igazgató elmondása szerint, mindkét beruházás nagyon fontos, hiszen az egyik a kakszentmártoni vízüzem biztonságos, hatékony és folyamatos működését biztosítja majd, a másik munkálat által pedig a szennyvíztisztító telep még környezetkímélőbb működése valósul meg. 

Leitner János igazgató

“A víz- és csatornaszolgáltatás folyamatos fejlesztésre, karbantartásra, korszerűsítésre szorul. Muszáj lépést tartani a nyugati technológiákkal és a pályázatok által van is lehetőségünk finanszírozáshoz jutni. A megyeszékhely két beruházására szeretnék kitérni, mindkettő nagyon lényeges: a kakszentmártoni vízüzem áramellátásának rehabilitációja, mely megközelítőleg 29 378 459 (ÁFA nélkül) lejbe kerül, illetve a szennyvíztisztító telep modernizációja, mely 24 110 511 (ÁFA nélkül) lejre becsülhető. Ez utóbbi a szennyvíztisztítás úgynevezett negyedik lépcsője, mely egy olyan korszerű folyamat, amely által a szennyvízből visszamaradó iszap víztartalmát 10 százalékra lehet csökkenteni, így jóval kisebb mennyiség keletkezik, könnyebb a szállítás, illetve iparilag is hasznosítható. A vízüzem áramellátásának korszerűsítése is egy komplex munkálat, mely által egyebek mellett a kutak egy úgynevezett SCADA rendszerhez csatlakoznak, automatizálva lesznek. A következő hetekben elindítjuk a közbeszerzési eljárást, majd pedig a szerződések aláírása után a kivitelezés következik. Mindezek a fejlesztések az európai uniós standardokhoz igazodnak” - fejtette ki az igazgató.

A vízszolgáltató számára komoly gondot jelent továbbra is a szivattyútelepek gyakori meghibásodása, mely legtöbbször dugulás miatt következnek be, úgy városon, mint vidéken. Az Apaserv Rt. többször felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nedves törlőkendők, a háztartási szemét nem kerülhet a csatornahálózatba. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: